Triggerpoint Therapie
Wat zijn (Myofasciale) Triggerpoints?
Triggerpoints veroorzaken veel pijn zoals oa. hoofdpijn, pijn in nek, kaak, armen,pijn in de onderrug/ benen en in de buik. Ze kunnen een bron van pijn in gewrichten , spieren en pezen vormen. Ook kunnen ze interne symptomen veroorzaken, zoals duizeligheid, misselijkheid, oorpijn, hartritmestoornissen, gevoelloosheid in voeten en handen. Menstruatieklachten kunnen hun oorzaak vinden in Triggerpoints. Zelfs langdurig bestaande chronische klachten kunnen snel een aanzienlijke verbetering te zien geven.Doordat Triggerpoints in voorspelbare patronen voorkomen zijn ze makkelijk te herkennen en te behandelen. Wij willen U hier graag bij helpen en het fijne is dat U zelf de klachten ook kan behandelen. De gespecialiseerde Triggerpoint-fysiotherapeut bij ons in de praktijk kan u daarbij adviseren. Het Handboek Triggerpoints –Therapie van Clair Davis is hierbij een heel goede leidraad en wij zullen U hierin wegwijs maken. triggerpointboek.nl
De fysiologie van een Triggerpoint
Het deel van de spiervezel dat de feitelijke contractie verzorgt is een microscopische kleine eenheid die sarcomeer genoemd wordt. Een sarcomeer kan zich samentrekken en als vingers in elkaar schuiven. Om een spier in beweging te krijgen moeten miljoenen sarcomeren zich samentrekken om maar de geringste beweging te veroorzaken. Een triggerpoint ontstaat als te sterk gestimuleerde sarcomeren niet langer in staat zijn hun samengetrokken toestand te verlaten en zich dus niet meer kunnen ontspannen/ontladen .
A ;= spiervezel in normale ruststand
B; = een “knoop” in een spiervezel, die bestaat uit een aantal sarcomeren
C; = overrekte segmenten van een spiervezel, die het strakke en verkorte gevoel in de spier veroorzaken.
Normaal gesproken werken de sarcomeren als kleine pompjes. Ze trekken zich samen en ontspannen om het bloed, dat in hun metabolische behoeften voorziet, door de capillaire/kleine bloedvaatjes) te laten circuleren. Als de sarcomeren in een triggerpoint de contractie/samentrekking niet meer kunnen loslaten, dan stopt de bloedcirculatie in het betreffende gebied. Het gebrek aan zuurstoffen de ophoping van afvalstoffen irriteren het Triggerpoint . Het Triggerpoint reageert op deze “noodtoestand met het versturen van oa. pijnsignalen naar specifieke voor ons bekende plaatsen in het lichaam. Naast pijn kan deze noodsituatie zich ook uiten in oa; spierstijfheid,oedeem,misselijkheid,duizeligheid, diaree , urine problemen. Slapeloosheid en chronische vermoeidheid zijn veelvoorkomende symptomen van Myofasciale Triggerpoints . Travel en Simons ( de grondleggers van de triggerpoint therapie 1957 ),definiëren een Triggerpoint als een heel gemakkelijk te irriteren, hevig pijnlijke plek in een voelbare strak strengetje in het spierweefsel. Een Triggerpoint is niet het zelfde als een spierkramp. Van kramp spreek je als een complete spier zich heftig samentrekt. Een kramp kan zich binnen enkele minuten weer ontspannen. Triggerpoints doen dat niet.
We spreken van Centrale en Satelliet Triggerpoints en afgeleide pijnsymptomen.
–Centrale trigger points;
Het oplossen van myofasciale pijn draait om de plaatsbepaling van de centrale Triggerpoints, of te wel de Triggerpoints die in het midden van de spier liggen. Iedere spier heeft zijn eigen actieve of latente Triggerpoints, Een spier kan meerdere spierbuiken hebben en dus meerdere Triggerpoint plaatsen hebben .
–Satelliet Triggerpoint
Als een triggerpoint wordt gevormd in het uitstraling gebied, of een gebied waarheen een andere spier afleidt, wordt dit triggerpoint een satelliet Triggerpoint genoemd. Langdurige chronische pijn is vaak een samengesteld effect van een keten van satelliet triggerpoints. Satelliet Triggerpoints kunnen soms vanzelf weer verdwijnen als de primaire Triggerpoints behandeld worden.
-Afgeleide pijnen.
Travell en Simons hebben onderzocht, dat veel symptomen, die op het oog een inwendige oorzaak lijken, feitelijk afkomstig kunnen zijn van Triggerpoints in uitwendige spieren.
Zo ziet men regelmatig dat Triggerpoints in de buik en of nek , misselijkheid, gebrek aan eetlust en diaree kunnen veroorzaken.
Wat doen wij bij Triggerpoint Therapie?
Er zijn diverse methoden om Triggerpoints te behandelen. Zoals oa;
– 1; Triggerpoint injecties ;=dry needling
– 2; De spray en stretch methode
– 3; Diepe weefselmassage
– 4; Pijnpunt behandeling dmv elektrotherapie/ TENS
– 5; Medical taping met cross taping
– 6; Zelf behandel methode
In onze praktijk kunt U terecht voor de methode 2 t/m 6 en combinaties van deze.
Massage techniek en zelf behandeling;
De massages van een Triggerpoint duren relatief kort, niet langer dan 12- 15 sec per Triggerpoint . Het pijn niveau moet bij deze techniek rond de 7 zijn, bij een schaal van 0 tot 10. Hier kan de fysiotherapeut zijn vingers, elleboog en hulpmiddeltjes zoals de knobbel of een klein balletje voor gebruiken. Hierna worden altijd strijkingen gedaan.
De knobbel
Zelf kan U dit op aan wijzigingen van u fysiotherapeut ook thuis uitvoeren met de vingers of met een balletje. Dit kan diverse keren per dag. Travell en Simon geven zelfs aan 6 tot 12x per dag. Laat dit altijd volgen door een langzame strijking in een richting. Bespreek met uw fysiotherapeut hoe vaak voor u het meest geschikt is.
Stretch en spray , warmte behandeling
Heel belangrijk is, dat er na de massage behandelingen, de spieren gerekt worden. Als aanvulling op de behandeling kan er een warmte behandeling of een spray techniek gebruikt worden. Thuis kunt U een pittenzak of een warmwaterzak op de behandelde Triggerpoints leggen .
Elektrotherapie/TENS
De Triggerpoints kunnen ook na de massage technieken behandeld worden met elektrotherapie. In de praktijk gebruiken wij TENS of Mid- frequente stroomvormen, al dan niet met een Ibuprofen tussenstof.
Cross tape
Een andere extra stimulatie om de Triggerpoints minder actief te maken en te ontspannen is dmv. kleine pleistertjes, cross-tapejes te gebruiken. Deze tape kan 3 tot 5 dagen dagen op een Triggerpoints blijven zitten.
Heel belangrijk is dat de spiergroepen , waar de Triggerpoints gelokaliseerd zijn gerekt worden = stretchen.
Uw fysiotherapeut vertelt U hoe u dit het beste kan doen.
Aarzel niet te vragen als er nog onduidelijkheden zijn.
Heel veel informatie kunt u halen uit het handboek Triggerpoints van Clair Davies.
Dit is een duidelijk boek geschreven voor het zelf behandelen van Triggerpoints
Hierin staan ook heel veel literatuur verwijzingen in.