Manuele therapie volgens Mckenzie

Wat is de Mckenzie Methode?

De McKenzie Methode, ook wel Mechanische Diagnose en Therapie (MDT) genoemd, is een methode voor onderzoek en behandeling van pijn aan de wervelkolom en ledematen. Deze methode is ontwikkeld door Robin McKenzie uit Nieuw Zeeland en wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd gebruikt.

De McKenzie Methode is bekend geworden doordat er uitstekende resultaten bij lage rug- en nekklachten (al dan niet met uitstraling in benen of armen) behaald worden. Bovendien geeft deze methode ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten, zoals bijvoorbeeld de schouder en de heup. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min
mogelijk terugkeren!

De McKenzie methode is momenteel wereldwijd de meest onderzochte en best gedocumenteerde behandelmethode. De inzichten worden in alle internationale richtlijnen voor manuele – en oefentherapie gebruikt.

Onderzoek

De behandeling begint met een uitgebreid geprotocolleerd onderzoek. We brengen uw klachten in kaart en doen een bewegingsonderzoek. U moet hierbij steeds weer dezelfde bewegingen maken; zo krijgen we inzicht in de oorzaak van de klacht. Na het onderzoek kunnen we duidelijk aangeven of uw klacht mechanisch van aard is en dus geschikt is voor behandeling met MDT. Daarnaast kunnen we meestal een duidelijke prognose formuleren, aan de hand van wetenschappelijke criteria. Dure onderzoeken zoals MRI’s zijn vaak onnodig.  Kan de klacht niet worden behandeld, dan zullen wij u doorverwijzen. Zo weet u al snel waar u aan toe bent.

Is manuele therapie volgens Mckenzie voor mij geschikt?

 

 • Zijn er periodes op de dag dat u geen pijn heeft? Al is het maar 10 minuten?
  Heeft u meer dan één keer last gehad van lage rug- of nekpijn in de afgelopen maanden of jaren?
 • Verergerd uw pijn tijdens of direct na langdurig buigen of bukken;
  zoals bij het opmaken van een bed, stofzuigen, tuinieren, etc?
 • Heeft u meer pijn na een langere tijd zitten of tijdens het opstaan vanuit een zittende positie? Dat wil zeggen tijdens of na het tv-kijken of werken aan de computer?
 • Associeert u uw pijn met één bepaalde activiteit, maar bent u over het algemeen vrij van pijn wanneer u deze activiteit niet uitoefent?
 • Heeft u meer last als u inactief bent of gaat het niet beter als u actief bezig bent?
 • Neemt uw lage rugpijn af als u op de buik ligt? (Het is mogelijk dat u zich een minuutje slechter voelt voordat de pijn afneemt, in dat geval is het antwoord op deze vraag ja).
 • Neemt uw lage rugpijn af wanneer u wandelt?  Als u ja heeft geantwoord op meer dan 4 vragen, dan kan de McKenzie Methode u vooruithelpen.

Er zijn geen extra kosten verbonden aan behandelingen volgens de Mckenzie methode. Deze vallen gewoon onder uw aanvullende verzekering voor fysiotherapie.
Neemt u contact op, vraag dan naar onze Mckenzie therapeuten Sven of Frank

Malcare WordPress Security