Instructie veilig omgaan met een rollator

by | Nov 27, 2018 | Uncategorized

De hoogte instellen

Het is belangrijk dat, voordat u met een rollator gaat lopen, kijkt of de rollator op de goede hoogte staat. Dit kunt u controleren door recht op te gaan staan en uw armen ontspannen langs u lichaam te laten hangen, de handvaten moeten dan ongeveer op polshoogte staan ingesteld. Wanneer de rollator niet op de goede hoogte staat kan deze worden ingesteld op de goede hoogte door de hendels onder de handvaten los te draaien, de handvaten omhoog of omlaag te halen en de hendels weer goed vast te draaien (er mag geen beweging in de handvaten zitten). Wanneer u erg de neiging heeft om voorovergebogen te staan kan het raadzaam zijn om de handvaten hoger te zetten zodat dit uw houding wat corrigeert. Het is belangrijk dat de rollator zo staat ingesteld dat u ontspannen rechtop kunt staan met de armen wat gebogen.

Lopen met de rollator

Wanneer u gaat lopen met de rollator is het erg belangrijk dat u met uw voeten altijd tussen de achterwielen staat en niet daarbuiten. Met uw lichaam staat u dicht bij de rollator tussen de handvatten in. Verder is het van belang dat u zo min mogelijk steun neemt op de handvaten. Wanneer u ook spullen wilt vervoeren met de rollator is het van belang dat u geen tassen aan het stuur hangt en uw rollator niet te zwaar belaad, deze zou dan uit balans kunnen raken. Op straat is het raadzaam om losliggende stoeptegels etc. te ontwijken.

Op een stoel gaan zitten

Wanneer u op een stoel wilt gaan zitten is het belangrijk dat u met de rollator zo dicht mogelijk tegen de stoel gaat staan, u moet met uw benen de stoel voelen. Daarna zet u de rollator op de rem, pakt u (wanneer deze aanwezig zijn) de stoelleuningen van de stoel en kunt u gaan zitten.

Opstaan uit een stoel

Zorg dat de rollator recht voor u staat. Kom omhoog uit de stoel met behulp van de stoelleuningen, pak wanneer u staat de handvaten van de rollator en haal u rollator van de rem.

Gaan zitten op de rollator

Wanneer u wilt gaan zitten op de rollator is het van belang dat u eerst bijvoorbeeld een muurtje vindt om de rollator tegenaan te zetten. Daarna zet u de rollator op de rem en kunt u rustig gaan zitten.

Helling op en af rijden

Bij het op en af lopen van een helling is het het makkelijkst om de rollator steeds een klein stukje voor u uit te duwen, de rem in te knijpen en bij te stappen. Zo voorkomt u dat de rollator gaat rollen.

Stoep af rijden

Wanneer u met uw rollator van de stoep af wil rijden is het handig om eerst de rollator van de stoep af te rijden, de remmen in te knijpen en bij te stappen.

Stoep op rijden

  1. Rijdt de rollator tegen de stoep en knijp de rem in.
  2. Kantel de rollator door één achterwiel tegen te houden met u voet en de voorwielen op te wippen, de rem kan daarna voorzichtig losgelaten worden.
  3. De rollator met de voorwielen in de lucht met de achterbanden tegen de stoep aanrijden.
  4. De voorbanden van de rollator op de stoep laten zakken, de achterbanden op de stoep plaatsen, de rem inknijpen en zelf de stoep op stappen.
Malcare WordPress Security