HYDROTHERAPIE in Sloterparkbad

De letterlijke vertaling van hydrotherapie is “oefenen in het water”. Waterbehandelingen zijn al heel oud. Hippocrates ( 460 – 370 v. Chr.) en Galenus (130 – 201 na Chr.) paste deze therapie/bewegingsvorm toen al systematisch toe. Een van de bekendste “moderne” hydrotherapeutische stroming is die van Samuel Kneipp.

Naar aanleiding van deze uitkomsten wordt samen bekeken aan welke doelstellingen gewerkt gaat worden en welke groep hier het meest geschikt voor is.
Eventueel kan besloten worden eerst een proefles te volgen.
Het lesprogramma wordt afgestemd op de deelnemers hun doelstellingen.

Welke voordelen heeft hydrotherapie ?

Oefenen in het water, een situatie van nagenoeg gewichtloosheid heeft veel voordelen. Enkele hiervan zijn:

 • Er is geen schokbelasting op de wervelkolom en de gewrichten.
 • Er is een continue gecontroleerd mild spiergebruik, waardoor oefening in de spierbeheersing, coördinatie,houdings- en bewegingsgevoel optimaal kunnen zijn.
 • Er ontstaat een verdiepte ademhaling, door de extra waterdruk op de longen.Het longvolume neemt hierdoor af en het hartslagvolume neemt gemiddeld zo”n 20% toe.
 • Op een veilige en ontspannen manier kan aan lenigheid en spierkracht training gewerkt worden, zonder spierpijnen te krijgen.
 • Tijdens het oefenen in het water ontstaan stromingen en wrijvingsweerstanden, die op het lichaam een masserend effect hebben.
 • Rustige oefeningen in het water hebben een zeer ontspannend effect op lichaam en geest.

Voor wie is hydrotherapie geschikt?

Voor iedereen, die het prettig vindt om op een ontspannen en veilige manier, in het water aan de conditie van zijn/haar lichaam te werken,is hydrotherapie geschikt. Bij ons zwemmen mensen zonder ( chronische) aandoeningen en mensen met oa. chronische rugklachten, Reuma, fybromyalgie, COPD patienten, mensen met een spierziekte, burn out patienten, whiplash en Diabeet patienten. Natuurlijk is het wel een voorwaarde, dat men kan zwemmen en niet incontinent voor ontlasting is. Lichte hulp bij het aan-en uitkleden kan geboden worden. Voor de groepsbehandeling moet men nog kunnen staan. Voor het in- en uit van het zwemwater gaan, kan hulp geboden worden. Wanneer men veel moeite met het staan heeft of niet meer kan staan, moet individueel bekeken worden ,wat de individuele trainings mogelijkheden zijn.

Waar en hoe kan je de hydrotherapielessen gaan volgen?

De fysiotherapeuten van het A.H.Gerhardhuis en Gezondheidscentrum Geuzenhoed en Fysio Sportcentra Moveo Fit organiseren in het recreatiebad van het Sloterparkbad deze aktiviteiten op verschillende niveaus. De watertemperatuur is ongeveer 29-32 gr. C . De waterhoogte is 1.30 mt. Er wordt gewerkt in kleine gemengde groepjes. Afhankelijk van de groep en groepsgrootte zijn er 1 of meerdere fysiotherapeuten aanwezig. Voorafgaand aan deze lessen wordt op de afdeling fysiotherapie van het A.H.Gerhardhuis of Gezondheidscentrum Geuzenhoed een vragenlijst en een klein onderzoekje afgenomen. Indien gewenst kan tegen bijbetaling een uitgebreide fitheidstest afgenomen worden. Na aanleiding van deze uitkomsten wordt samen bekeken aan welke doelstellingen gewerkt gaat worden en welke groep hier het meest geschikt voor is. Eventueel kan besloten worden eerst een proefles te volgen. Het lesprogramma wordt afgestemd op de deelnemers hun doelstellingen.

Wat zijn de kosten voor hydrotherapie?

Hoe zijn de vergoedingen?

 • Zonder doktersadvies kunt U een 10 ritten kaart kopen voor 85 euro (bestaande uit een basiskaart van 65 + zwementree van 20). Dit bedrag is inclusief de zwembadentreekosten.
 • Enkele andere verzekeraars vergoeden ook deze hydrotherapieprotocollen. U dient dan zelf contact met U verzekeraar op te nemen en hier schriftelijke toestemming voor te krijgen.
 • Indien U na deze 12 keer door wil oefenen met deze therapie, dan kunt u natuurlijk ook een 10 ritten kaart kopen van €85,-.
 • In sommige gevallen vergoed Achmea, deze therapievorm tot €150,- per jaar, afhankelijk van uw aanvullende verzekering.
 • Een uitgebreide fitheidstest kost €35,- . Deze test kan op afspraak afgenomen worden en wordt hier met u nabesproken.

Wij hopen, dat U na het lezen van deze woorden enthousiast bent geworden over ons programma.

Indien U zich wilt opgeven of nog vragen heeft, dan kunt U ons op werkdagen bereiken op ons telefoon nummer (zie telefoon nummer bovenaan de pagina) of via het contactformulier 

Maandag 12.00-12.45 uur. Sloterparkbad; Onder leiding van Francis

Dinsdag 12.00-12.45 uur Sloterparkbad; Onder leiding van Sylvia

Donderdag 12.00-12.45 uur Sloterparkbad; Onder leiding van Francis

Vrijdag 12.00-12.45 uur Sloterparkbad ; Onder leiding van Marion

Wij hopen, dat U na het lezen van deze woorden enthousiast bent geworden over ons programma.

Indien U zich wilt opgeven of nog vragen heeft, dan kunt U ons op werkdagen bereiken op ons telefoon nummer of via ons

e-mail adres:info@fysiotherapieahg.nl

Malcare WordPress Security